Qui som

foto gallinera panorNosaltres som una Associació Cultural, que té un llarg recorregut, començavem allà, per l’any 1986, com una Associació d’Animació Cultural i Juvenil. Registrada i funcionant en la seua primera etapa, com Associació Juvenil, tots/es, els integrants, menors de 26 anys.

Recordem amb nostalgia  activitats inicials, que foren organització del nostre propi lleure, com una mena d’escoletes d’estiu a la muntanya,  Vall d’Alcalà i Vall d’Ebo, estades a la Carroja a la piscina Municipal a la Vall de Gallinera, senderisme i rutes tan emblemàtiques com la Foradà, els Castells de Gallinera,  la pràctica del ciclisme i  l’esport, marxes, senderisme,sempre amb la defensa del nostre entorn, natural, cultural i patrimonial.

Les Valls, Pego, Oliva, i moltes poblacions properes foren acullidores amb nosaltres i aixó ens porta l’any 1995 a plantejar-nos la continuació com Associació Cultural de persones adultes, ja que havien superat els 26 anys i l’IVAJ ja no ens tractava com a  joves, i l’expedició del tan estimat, Carnet Jove , passava a la història.

La nostra proposta continuadora vistos,  els inicis i on  ferem les activitats,  va ser decicar-li, el nou nom de l’Associació, al d’un personatge que signifacava molt històricament i que tots identificavem fàcilment. La seua rellevància a les poblacions, rutes i paratges que havien conegut abans, eren el seu territori natural. El ciclisme i el senderisme en aquestes contrades, oferien i ofereixen grans possibilitats de coneixement del territori. Som a la zona coneguda en altres temps com « la Muntanya de València«.Aquest territori diànic, la muntanya de València «Iqlim al-Yabal»  part d’ell a les Comarques Centrals Valencianes comarques de la Marina Alta, la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, El Comtat, l’Alcoià,… ens determinava a unir, territori d’interior a la mediterrània. el blau de la mar a les muntanyes i valls, un territori que proporcionava història, cultura, patrimoni, medi i entorn, costums, agricultura propera, gastronomia, esport i salut….

Així, el 1995, fou quan decidirem que la nostra Associació Cultural portara el nom d’al- Azraq, personatge defensor de les que foren les seues terres. El Cabdill moro al- Azraq, que va ser coetani de Jaume I,  es pensa que va nàixer a Alcalà de la Jovada sobre l’any 1208, li deien Muhammad Abu Abdallah ben Hudzail «Al Azraq” (“El Blau”), va ser un guerrer i Capità musulmà dels més coneguts en tota la peninsula ibérica, moria a les muralles d’Alcoi el 1276. Es va sublevar quatre vegades i representava  per tots i totes nosaltres, el primer i més important, principi associatiu:

» l’estima pel nostre territori, valls, muntanyes, marjals i secans, la mediterrània, un entorn mediambiental únic, un món agrari, patrimonial, cultural i lingüístic, que ens unia, més i més, quan més aprofundiem en el seu coneixement. «

20140312_111249

Se’l coneixia pel Blau, i en referència a aquest nom, també anomenem col.loquialment a l’Associació Cultural, com l’Associació d’el Blau de les Valls. Un nom lligat al personatge i a l’entorn. La mar, el fons blau, que veiem quan desde les Valls i muntanyes, fent ciclisme, marxes i senderisme assoliem i accediem als  punts més alts de les rutes. Tant per el nom que rebia el personatge, com per la mar nosaltres seriem «els blavets». nom amb el qual  es coneix als habitants de les terres del visir al-Azraq.

L’Associació va funcionar molts anys a nivell de grup, conservant amistats i experiències, pero en aquesta nova etapa, volia renovar-se, i aprofondir en els valors que propiciaren un vincle tant durader, entre nosaltres i la terra. Volia garantitzar i conservar el territori, com unitat de recursos patrimonials, culturals, lingüístics, etnològics, mediambientals, agraris i naturals.

Ara podem  dir que voliem i  volem la sostenibilitat del medi natural, la conservació del treball artesà-tradicional, l’arquitectura pròpia i com no una agricultura  ecològica, orgànica, on la terra recupere la seua fertilitat i s’allunye cada vegada més dels químics i la convencionalitat.

Tot aixó, aprofitant els recursos propers, amb una filosofía molt actual, coneguda com «slow», que recupere valors i que s’identifique en el que realment és important, les persones, la gent que viu i treballa en aquestes terres, principalment de la Marina Alta i la Safor, i comarques veïnes..

L’Associació el Blau de les Valls, es va renovar, amb l’ideari de l’any 1995, així a la convocatòria Assemblearia, el passat 26 de novembre de 2011, el seu nom va quedar definit a l’acta refundacional i els nous estatuts la junta gestora va realitzar .

Ara al 2013, l’onze de novembre l’Assemblea General Extraordinària va decidir que la nostra Associació Cultural, Partimonial i Agrícola «al-Azraq» formara part d’un projecte innovador, acord als temps que ens toca viure. Són, junt a nosaltres, moltes associacions que s’han unit, regenerantse o que reprenen la seua activitat, degut a la forta crisi que ens envolta, no sols econòmica, també de valors i costums perdudes.

Som, els que volem, que els recursos propis de tota mena facen de llançament de noves propostes, que fomenten el treball, l’ocupació i la riquesa, sempre quan més a prop millor. Es per aixó, que decidirem formar part de la Federació d’Associacions Unió d’Activitats Integrades Activat’t +,i ser cofundadors amb altres col.lectius, on la multidisciplina e integració d’activitats, ens  donen, molt més dinamisme i acció. La renovació passa per la nostra presència a Internet i  a les xarxes socials, i com no el nostre compromís directe  en projectes nous e innovadors.

Per aixó, vos convidem a tots/es els/les associades l’empenta necessària per tal de caminar cap endavant . Tots/es les persones que esteu interessades  esteu convidades a que s’uniu a la nostra associació on sereu molt ben rebuts.  «

 Tempus fugit et vita brevis,carpe diem!!!