llibre 4

Meravelles de Diània

meravelles de diània

Al passat, mes de d’octubre, al blog comentavem la preparació de la presentació de l’Associació Cultural, Patrimonial i Agrícola al-Azraq anomenada també el Blau de les Valls. I clar obligada  cita per Joan Pellicer embaixador únic d’aquest territori que ens ocupa i que mereix ser el primer, en nomenar…. » I que la Terra òmpliga d’un oratjol feliç les veles de la nau de les vostres vides i us procure una venturosa i fruitosa navegació per la verda mar de les Mil i Una Meravelles de Diània.». Agraïr el seu inestimable treball d’estima per la terra, …. També de la mà de Diània TV podem conèixer , per estimar, més i més,  la nostra terra, el Territori, la Muntanya i la mar, àmbit geogràfic proper, ùnic…  aquest mitjà ens fa citar un segon embaixador del territori i del nostre personatge al-Azraq , Just Sellés que ens diu: » No, res hi ha con la terra d’un, que no debades galopa el cor quan sent»  sentir i estar plens de vida d’allò que ens envolta i ens fa més i més vius, quan més ho coneixem, ho trepitgem, ho valorem,… és nostre …«Aquest és el meu país, la terra blava on vaig nàixer; blava com la mar d’estiu i el cel mullat, blava com les muntanyes contemplades en la llunyania».

Cites que ens fan forts, i que li donen sentit als principis de la nostra Associació Cultural  coneguda com El Blau de les Valls, un blau de la mar, vist desde les muntanyes i valls. Un nom, al-Azraq que en àrab significa El Blau…. un nom per la nostra Associació Cultural ,Patrimonial i Agrícola «al-Azraq» , que ens transporta, ens fa somiar amb «El Blau de les Valls».

http://www.diania.tv/qui-som

La qüestió del nom

“Quant a la delicada i àrdua qüestió del nom del territori considerat, de la macrocomarca que ens convida a viatjar, del minúscul i singular bocí de planeta Terra que ens té enamorats, delimitat, si fa no fa, com una illa en forma de punta de fletxa apuntant devers la mar i el sol naixent, pel riu Xúquer a tramuntana, el Vinalopó a ponent, el riu de la Vila a migdia i la mar nostra a l’est, i que enclou les comarques de la Marina, l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera i la Safor, ens hem decantat, atenent a raons de pura sonoritat i fonda enyorança, per la denominació de Territori Diànic o, senzillament, Diània, ja utilitzada per autors de gran prestigi científic i intel·lectual com Oriol de Bolòs, Folch i Guillén o Daniel Climent, i sense cap llei d’imposar-la sobre d’altres d’igualment escaients i qüestionables, avantatjoses i limitades o tan belles i plenes d’evocadores ressonàncies com Contestània o les Valls, Comarques o Muntanyes alacantines o alcoianes, o simplement Comarques Centrals Valencianes i, encara, Tugur Tudmir i Yibal Balansiyya, si volguérem fer reviure els noms dels temps del Xarq al-Andalus, del qual tantes belles i abundoses mostres toponímiques ens resten.

(…) I que la Terra òmpliga d’un oratjol feliç les veles de la nau de les vostres vides i us procure una venturosa i fruitosa navegació per la verda mar de les Mil i Una Meravelles de Diània.”   de Joan Pellicer del Llibre Meravelles de Diània.

Un mitjà de comunicació que realitza un gran treball de divulgació, coneixement i estima de les Meravelles de Diània i al qual vos convidem a visitar….

Posted in Blog, Turisme i Medi Natural.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>